Recensioner

Vare sig det är hemma, tandläkaren eller i en salong, är önskan om en ljus, vitt leende på modet. Tänder blekning produkter finns överallt: från blekning tandkräm, blekning kit och klisterremsor, till salonger och kiosker överallt – alla lovande lättare, ljusare tänder till en bråkdel av kostnaden du förväntar dig att betala för en fullständig tandvårdsklinik behandling. 

Bäst i test – Prisvärda startkit

PLAN - PRICE

499 kr

✔Egen formel 100% peroxidfri

✔Upp till 4 nyanser vitare

✔Avancerad blekning

✔Testad och Godkänd av Läkemedelsverket

✔Fri från BPA och Latex

499 kr

✔Peroxidfri

✔Kliniskt testad

✔Stort utbud av olika produkter

✔Snabb leverans

495 kr

✔Utan peroxid

✔Nöjd kundgaranti

✔Snabb leverans

✔Fri frakt över 400kr

✔Kostnadsfri tandrådgivning

Men vad gör du behöver veta innan du hoppar in i någon av dessa tänder vitare behandlingar och hur säkra och effektiva är de?

Vi tar en titt på för- och nackdelar med följande tandblekning tjänster och produkter:

 • Salon och kiosk vitare
 • tandläkare vitare
 • DIY tänder vitare kit
 • Tänderna-blekning tandkräm

 

Tandblekning hemma

Om du ska gå ner i tandblekning hemma blekning vägen:

 • Prata med din tandläkare först  innan du köper något vitare produkt, rekommenderar vi att tala med din tandläkare om den speciella typ av fläck som påverkar tänderna, för att undvika slöseri med pengar – och ansträngning – på en produkt som kanske inte fungerar för dig.
 • Var beredd på ökad känslighet  Använda produkten mindre ofta kommer att hjälpa, men hela processen kommer att ta längre tid. En känslig tandkräm och / eller Tooth Mousse kan minska känsligheten.
 • Inte över blekmedel – använd inte produkten (det kommer inte att hjälpa), lämna den på för länge eller göra det alltför ofta. Och du bara behöver verkligen att bleka den främre ytan av dina tänder.
 • Välj produkter från ansedda australiska eller amerikanska leverantörer  inte frestas att spara några dollar köper opålitliga produkter som omfattas av dålig hygien och kvalitetskontroll. Det finns också gott om bluff företag där ute, så kontrollera bevis för företaget först.
 • Arbetet med en uppsättning tänder (topp- eller botten) åt gången  Du kommer att märka den vitare effekt mer om du har en jämförelsepunkt och bär en bricka är bekvämare än att bära två.

Gör det själv – Bleka tänderna hemma!

En del produkter för att bleka tänderna hemma kommer att innehålla peroxider , såsom karbamid-peroxid eller karbamidperoxid . Detta bryter ner till väteperoxid (10% karbamidperoxid frisätter 3,5% väteperoxid i närvaro av vatten), som är kemiskt bleker både ytan fläckar och tanden själv. Vid en tillräckligt hög koncentration kan peroxider bleka tänderna så att de är ljusare än din naturliga färg.

DIY hem tandblek kit kan lätt köpas via Internet, med blandade recensioner. Kiten innehåller i allmänhet:

 • formbara blekmedels brickor (dopp i kokande vatten och passar att tänderna – så kallade ‘koka och bita’)
 • blekningskemikalie
 • ett ljus för att påskynda processen (vissa satser)
 • remineraliserande gel eller pasta för att minska känslighet (vissa kit).

De kan också komma som en tand-blekning penna eller klisterremsor.

Peroxid nivåer

När DIY tänder vitare kit ursprungligen kom ut på marknaden, VAL fann produkter med väteperoxid nivåer så höga som 16% (karbamidperoxid 44%). Detta trots rekommendationer från den australiska Dental Association att hem tänder vitare produkter inte överstiga 6% väteperoxid. Reglerna begränsar nu styrkan i DIY kit till 6% väte (18% karbamidperoxid).

Dock kan tandläkare fortfarande sälja starkare satser för användning i hemmet, baserat på deras professionella bedömning – 6% är baserad på risken för toxicitet, snarare än effekterna på tänderna.

Peroxid och säkerhet

 • Försök att undvika blekmedel kontakt med tandköttet så mycket som möjligt, och undvika att svälja blekmedel. Det finns en viss oro, men ingen avgörande bevis, att peroxider kan orsaka cancer i munhålan, men det är mer sannolikt hos personer som redan i riskzonen – rökare och dem som missbrukar alkohol.
 • Överdriven blekning försök kan skada emalj, liksom alltför sura produkter. Du kan sluta med porösare emalj eller en blåaktig ton.
 • Vissa personer kan också uppleva tillfällig tand eller tuggummi känslighet vid användning av hem blekning produkter.

En bättre passande bricka

Passningen av blekning fack är en viktig aspekt av denna typ av tandblekning. Om du lämnar dem under en lång tid (30 minuter eller så), måste de vara bekväma och inte orsaka munkavle eller överdriven salivering. Och ju närmare de passar, desto mindre blekning produkt du vill använda. Överdriven blekmedel kan sippra ut, och samtidigt inte giftig i små mängder kan smaka obehagligt och kan skada mjuka vävnader.

Skräddarsydda brickor  i stället för att ge dig en ‘koka och bita’ fack, vissa DIY kit får du göra ett intryck av dina tänder, och skicka tillbaka dem till distributören, som kommer att sedan göra och lägga ut ett antal specialanpassade monterade brickor för dig – ungefär som de en tandläkare skulle göra. De är lite dyrare, men du kan använda dem under många år.

Pre-fyllda brickor lovar bekvämligheten att inte behöva dölja runt med rör av blekning gel och så vidare. Men eftersom de är one-size-fits-mest, måste det finnas en hel del gel i dem för att se till att alla tänder har kontakt med den aktiva substansen. Överskott gel sipprar ut och irriterar tandköttet.

 

Tips för vitare tänder hemma

 • Undvik färgning tänderna med te, kaffe, rödvin, cola och röka för ett par dagar efter blekning (vilket kan innebära att ge upp för ett par veckor för långsiktiga behandlingar).
 • Bleach kommer inte vitare mössor, kronor eller fyllningar, och dessa kan behöva bytas ut om de inte längre matchar resten av dina tänder.
 • Dina tänder kan behöva åter vitare efter ett par år eller så.
 • Ha realistiska förväntningar – tänk på att många modell och kändis bilder har tänder digitalt vit. Dina tänder bör inte vara vitare än ögonvitorna. Läs mer om – Hur får man vita tänder hemma?