Kol är inte en ljus ide

Som en skönhet redaktör och hudvårds knarkare, jag är besatt av att försöka nästan vad som helst som kan försköna mig, och det inkluderar  aktivt kol . I själva verket har jag använt denna märkliga klingande produkt för att hålla min fet hud under kontroll i åratal.

doctor DahlPå senare tid har jag märkt att massor av människor har borstar tänderna med aktivt kol i ett försök att göra sina pärlvita tänder lysa ljus. Det kanske låter kontraproduktivt intuitivt, men teorin är att kol är absorberande kvalitet skulle kunna dra ut fläckar.

Mina tänder är inte super-färgade på något sätt, men de kan definitivt använda lite ljusare. Jag hade försökt en at-home tänder vitare anordning för ett tag sedan, men gel jag var tvungen att sätta på mina tänder smakade riktigt surt och brände mina läppar. Plus, sitter där med en bricka i min mun för en halv timme varje dag (som dregla rullade ner hakan) var ganska obekvämt.

Så med en nyfunnen hopp för mina chompers jag ut för att skrubba-a-dub-dub med träkol i två veckor raka för att se vad som skulle hända.

Ingen effekt på tandblekning med kol

De NIOM Forskarna testade sju bleksystem med aktivt kol, inklusive den så kallade Zoom-systemet, som var mycket populär.

De blekta tänder med och utan användning av ljus. Resultatet var detsamma; tänder blekt lika bra utan ljuset.

Den enda effekt de registrerade var att värmen från lamporna gjorde tänderna torrare, så de såg vitare just då och där.

Forskarna rapporterade:

”Eftersom det inte finns någon tydlig dokumentation av tandblekning kol som ljuset förstärker blekresultatet, men kan vara skadliga för hälsan, råder vi mot användningen av ljus i tänderna blekning.”

Kan skada slemhinnor

Efter det har inga konkreta studier av biverkningar av ljus gjorts i Norge enligt NIOM.

aktivt kol

(Foto: iStockphoto)

”Det är mer av en risk övervägande. Superflous användning av ljus kan orsaka fotoallergiska reaktioner ”, förklarar NIOM Director och forskare Jon Dahl.

UV-strålning i bleknings ljuset kan skada slemhinnorna i munnen.

Sju år efter NIOM studien är många norska tandläkare fortfarande använder blekning ljus.

Experimentet

Dagen innan jag började använda aktivt kol, nämnde jag till en läkare vän till mig att jag skulle göra detta, och han varnade mig att detta skulle vara verrrrry rörigt. (Som jag bör förvänta sig hela mitt hela munnen för att vända svart.) Hmm. Jag började att betona själv out-tänk om jag kunde inte tvätta allt det innan jag var tvungen att gå till jobbet? Skulle jag gå runt med en svart tunga och läppar hela dagen?

Ändå var jag redo att begå. Endast hur sjutton skulle jag borsta mina tänder med aktivt kol, i alla fall? Svaret: Bara vrida öppna ett aktivt kol kapsel , strö den på din våta tandborste och borsta med den svarta grejer för ungefär två till tre minuter (som jag insåg var en hel dellängre än jag trodde).

Jonna Dahl. (Photo: UiO)

“Men vi ger inte råd om produkter”, säger Rolstad.

”Det finns inget förbud mot att använda ljus och kanske det ger ingen ytterligare effekt”, tillägger han.

Little oberoende produktinformation

Han ger ingen åsikt om tandläkare som fortsätter att använda ljus långt efter det visade sig ha någon effekt, men säger att det gör ingen skada:

Enligt Rolstad färre oberoende tester av produkter görs i dessa dagar.

”NIOM brukade ha testprogram för material som används i tandbehandling, men dessa har nästan avstannat. Oberoende produktinformation är således mindre finns idag än den var tidigare.”

”Men en del av att vara en akademiskt utbildad läkare innebär att kunna hitta och utvärdera denna information själv”, säger Rolstad.

Tvivlar på att producenterna misguide

Tandläkare har ofta lita produkttillverkare.

”Tandläkare får sin information från olika producenter och leverantörer, plus de läser facktidskrifter och delta i kurser.”

”Säljare av utrustning och produkter är väl bevandrad i yrket och vi har ingen anledning att tro att de utfärda vilseledande information”, säger Rolstad.

Även om nya läkemedel måste godkännas av det norska läkemedelsverket, finns det ingen motsvarande offentlig vakthund eller organisation bedömer produkter som används i tandhälsa.

Rolstad inte tror att det finns något behov av en sådan kontroll.

Vill inte starkare kontroller

”Ingen har begärt mer kontroll, inte ens hälsomyndigheterna. Inget behov av strängare kontroll tycks krävas.”

Var kan konsumenterna får objektiv information om vilken typ av tandvård är det säkraste och bästa?

”Det finns portaler som ger god information till konsumenterna och det åligger de offentliga hälsovårdsmyndigheterna”, säger Rolstad.

Men en sökning med det norska ordet för tandblekning – tannbleking -Vid den statliga hälso hemsida ger inga träffar.